torstai 23. heinäkuuta 2015

Eturauhassyövän yleistyminen ja pankkikriisi




Luonnollisesti syöpäpotilaaksi joutuminen on herättänyt mielenkiintoni siihen löytyyko tietoa siitä miten eturauhassyöpä syntyy ja toiseksi siitä miten eturauhassyöpä etenee. Eturauhassyövän kerrotaan internet-lähteiden mukaan yleistyneen Suomessa 1990-luvun alussa. Syövän kehittymiseen vaikuttavat stressin kuormitus ja sietokyky.
Ihminen on sitä mitä hän syö ja miten hän elää. Löysin paljon tietoa siitä, miten eturahassyöpäpotilaan tulee ruokailla ja mitkä ruuat edistävät eturauhassyövän etenemistä.

On todennäköistä, että pankkikriisin osuutta eturauhassyövän lisääntymiseen ei ole tutkittu. En kuitenkaan voi välttyä ajatukselta, että pankkikriisi ja sen seuraukset ovat olleet erittän merkittävä tekijä eturauhassyövän lisääntymisessä. Toinen asia on se, että ruokavaliolla ja elintavoilla voidaan hidastaa syövän etenemistä.
Pankkikriisin pitkä varjo
Omalta osaltani eturauhassyövän syntyy voidaan epäillä
pankkikriisiä ja PR-talojen konkurssivyyhteä

Syöpätaudit ovat Suomessa verenkiertoelinten sairauksien jälkeen yleisin kuolemansyy. Useampi kuin joka neljäs suomalainen sairastuu elämänsä jossain vaiheessa syöpään.
Syöpä on heterogeeninen ryhmä tauteja, joiden yhteinen piirre on solujen kontrolloimaton jakautuminen. Eri syöpämuotojen syyt ja kulku vaihtelevat suuresti. On arvioitu, että kolme neljästä - tai jopa yhdeksän kymmenestä - teollistuneiden maiden syöpätapauksesta johtuu osittain tai kokonaan ulkoisista tekijöistä (ympäristö, elintavat). Siten on ainakin periaatteessa mahdollista ehkäistä suuri osa syöpätapauksista joko poistamalla haitallisia tekijöitä tai vahvistamalla syövältä suojaavien tekijöiden vaikutusta.

Eturauhassyöpä yleistyi tasaisesti, kunnes 1990-luvun alkupuolella tapahtui käänne: ilmaantuvuus alkoi nopeasti suurentua. Syynä on mitä ilmeisimmin seerumin PSA-pitoisuuden (PSA = prostataspesifinen antigeeni) määrittämisen lisääntynyt käyttö, joka johtaa aikaisempaa useammin pienten piilevien eturauhassyöpien löytymiseen. Vuonna 1993 Suomessa todettiin ensimmäisen kerran eturauhasen syöpiä enemmän kuin keuhkosyöpiä. Sen jälkeen eturauhassyöpä on ollut miesten yleisin pahanlaatuinen kasvain, ja nykyään uusien eturauhassyöpien vuosittainen määrä on jo reilusti kaksinkertainen keuhkosyöpätapausten määrään verrattuna.

Vaikka taipumus sairastua syöpään olisikin yksilön perimään liittyvä ominaisuus, taudin syntymiseen tarvitaan yleensä myös ulkoisia tekijöitä. Tärkeitä syövän syntyyn vaikuttavia elintapa- ja ympäristötekijöitä ovat tupakointi, ravinto, alkoholin käyttö, seksuaali- ja lisääntymiskäyttäytyminen, mikrobit, työ- ja asuinympäristön syöpää aiheuttavat tekijät sekä säteily. Näiden muutokset vaikuttavat ajan mittaan syöpäsairastuvuuteen.

Syövän synty jaetaan klassisesti kolmeen eri vaiheeseen. Alku, jolloin yksittäiset solut erilaistuvat (degeneroituvat, rappeutuvat), edistyminen, jolloin erilaistuneet solut lisääntyvät voimakkaasti sekä eteneminen, jolloin syöpäsolut muodostavat pahanlaatuisia kasvaimia. Koska eturauhassyöpä on yleensä hormoniriippuvainen ikääntymisen myötä syntyvä syöpä, sen kasvun edistymiseen vaikuttavat ennen kaikkea henkilökohtaiset tekijät. Syöpäsolun hormoni ja reseptoritila, oksidatiivisen stressin kuormitus ja sietokyky sekä tulehdusprosessit vaikuttavat merkittävästi potilaan kohtaloon. Yksilöllinen tilanne riippuu sekä geneettisistä tekijöistä että ravinnosta ja elämäntavoista.

Tulehdusprosesseilla on tärkeä rooli muiden kantasolujen muuttumisessa syöpäkantasoluiksi. Tässä yhteydessä tumatekijä kappa B aktivoituu joka johtaa apoptoosin (ohjelmoitu solukuolema) estymiseen ja sen mukana solujen muuttumiseen ”kuolemattomiksi”. Syöpää aiheuttavina, karsinogeenisina aineina voivat vaikuttaa kaikki aineet jotka muuttavat solujen geneettisiä tietoja tai häiritsevät solujen signaalireittejä. Esimerkiksi tulehdukset, vapaat radikaalit, epäpuhtaudet, krooniset infektiot (virukset, bakteerit, parasiitit) ja säteily. Myös psyykkisillä tekijöillä ja stressillä on vaikutusta.
Elämän aikana voi eturauhaseen ulkopuolisten tekijöiden vaikutuksesta kertyä huomattavia määriä karsinogeenisia aineita kuten esimerkiksi heterosyklisiä amiineja (grillatut, paistetut ruoat) ja aromaattiset hiilivedyt (esim. grilliruoat, ks. polysykliset aromaattiset hiilivedyt eli PAH-yhdisteet http://fi.wikipedia.org/wiki/Polysykliset_aromaattiset_hiilivedyt ), tupakka, alkoholi ja ennen kaikkea estrogeenisesti vaikuttavat aineet (Xenobiotika) (hormoonit ruoassa – nykyiset maito- ja lihatuotteet http://www.rzuser.uni-heidelberg.de/~h05/Vorlesung/BoltHormone.pdf ). Viimeksi mainitut vaikuttavat suoraan syövän syntyyn, toisaalta ne vaikuttavat solunjakautumiseen estrogeenisen vaikutuksensa vuoksi. Myös metallit kuten kupari (vesijohdot) nikkeli ja rauta vaikuttavat tulehduksia edistävästi.

Syöpäsolujen pH taso on yleensä hapan. Syöpäolun sisäinen pH taso on yleensä alkalinen koska solu pumppaa happamuuden sen ulkopuolelle ja hapottaa näin ympäristöään. Näin ne saavuttavat etuja lisääntyessään ja suojelevat itseään. Happamuus ei ole pelkästään syövän seuraus vaan edesauttaa syövän kasvua ja etäpesäkkeiden syntymistä heikentämällä terveitä soluja. Ennen kaikkea se edistää luuston heikentymistä ja helpottaa näin luuetäpesäkkeiden syntymistä.

Eturauhassyövässä suositellaan periaatteessa rasvaköyhää ruokavaliota. Sen mukana tulee myös välttää sokerin ja valkoisen viljatuotteiden nauttimista koska ne muuntuvat elimistössä tyydyttyneiksi rasvahapoiksi. Eturauhassyövän ehkäisyn kannalta eläinvalkuaisten kuten voin, juuston ja makkaran tyydyttyneet rasvahapot nostavat sairastumisriskiä kun taas kala- ja kasvisöljyt alentavat sitä.

Onko eturauhassyövän kehittyminen genettinen, kohtalo- vai elämänpituinen ravintotekijä? Varmasti tämä voi riippua geneettisistä taipumuksista, kuitenkin 70 % siitä on meidän käsissämme. Tosin perinnöllinen taipumus kaksinkertaistaa mahdollisuuden sairastua eturauhassyöpään. Kuitenkin geeniperimän vaikutukseen voi vaikuttaa ravinnolla joko positiivisesti tai negatiivisesti.

Eturauhassyövän synty

Mikä on syöpä?

Syöpä

Syöpätaudit

Säteily ja syövän synty

Ympäristö ja perimä syövän synnyssä



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti