maanantai 18. tammikuuta 2016

PSA 0,3 – HDR-brakyterabia todennäköinen



Syöpäsairauteni osalta on kerrottava seuraavaa: Olen jatkanut terveellistä ruokavaliona ja liikkunut aktiivisesti. Olen lähetänyt aikaisemmin minusta otetut kuvat Bulgariaan Sofiaan kahteen sairaalaan, josta syöpälääkärien lausunnot ovat sellaiset, ettei syöpää ole todettavissa, mutta pistoshoitoa on jatkettava jotta syöpä ei uusiutuisi.

Kävin Kalajoen terveyskeskuksessa verikokeissa ja sain tulokset 21.12.2015 ja tulosten mukaan PSA on 0.3. Pyysin itse verikokeita syöpähoitajalta, koska lääkäri ei ollut niitä määrännyt. Olen käynyt magneettikuvauksessa Oulun Yliopistollisessa sairaalassa 23.12,2015.Magneettikuvauksen mukaan eturauhasessa on 15 mm:n pesäke, mikä voisi sopia lateraaliseksi maligniksi. Lisäksi toinen epäilyttävä alue on 21 mm oikeassa lohkossa basiksessa seminaalivesikkelin tyvialueella.

On siis vedettävä johtopäätös, että syöpä ei ole lopullisesti kadonnut. Koska kesäkuun näytteiden mukaan PSA:n arvo korkeimmillaan oli 4,6 ja nyt ilmenevät epäilyt lähentelee T3 ja GL on 8, on katsottu, että nämä täyttää HDR-kriteerit. Menen OYKS:n sairaalaan lääkärin vastaanotolle 25.1.2016 ja tarkoitus on aloittaa HDR-toimenpiteet. Potilaana en uskalla ottaa sitä riskiä, että mahdollinen syöpä jätettäisiin hoitamatta.

HDR-brakyterapia perustuu radioaktiivisen iridiumin säteilyenergiaan, joka vapautuu eturauhasessa käytettävästä säteilylähteestä. Kyseessä on sädehoito, jossa säteily tule eturhausen sisältä (kudoksensisäinen) sen, että se annettaisiin elimistön ulkopuolelta, Säteily tuhoaa rauhasessa olevat syöpäsolut. Hoitoa annetaan yleensä kaksi kertaa 1-2 viikon välein. Toimenpide tehdään nukutuksessa leikkaussalissa, Toimenpidepäivänä ei saa ajaa autoa nukutuksen vuoksi,

Toimenpiteessä suoritetaan ensin eturauhasen tilavuusmittaus ultaäänianturilla peräsuolen kautta. Sitten urologi asettaa eturauhaseen välilihan (kivespussin ja peräaukon välinen alue) läpi ohuita neuloja (10-20 kpl). Sädelääkräi vahvistaa sädehoitosuunnitelman. Neulojen katta säteilevä iridiun-lähde käy eturauhasen eri kohdissa ja saa aikaan sädehoitovaikutuksen, Toimenpiteessä on mukana urologi, sädehoitoläkäri, fyysikko, nukutuslääkäri ja yleensä 3 sairaanhoitajaa. Toimenpide kestää noin kaksi tuntia. Toimenpiteen jälkeen olen seurannassa heräämössä. Sen jälkeen siirretään urologian polinikalle, josta kotiutetaan samana päivänä. Ennen toimenpidettä minulle laitetaan virtsakateteri, joka pidetään toimenpidettä seuraavaan päivään. Katederin poisto tapahtuu joko omatoimisesti kotona, urologian polikliniakalla tai terveyskeskuksessa.

Välittömästi toimenpiteen jälkeen ilmenevät vaivat voivat olla seuraavan laisia. Välilihan alue saattaa tihkua vähäisessä määrin verta, olla turvoksissa ja aristava. Tämä johtuu neulanpistoista, eikä yleensä ole merkittävä haitta, esimerkiksi istuminen onnituus hyvin. Joskus tavallista runsaampi vuoto aiheuttaa välilihaan ja kivespussiin mustelmaa ja turvotusta. Tämä rauhoittuu yleens itsestän ja häviää noin kahden viikon kuluessa.

Toimenpiteen jälkeen virtsa on yleensä veristä. Kun katederi on poistettu, voi virtsan mukan tulla vähän verta ja /tai verihyytymiä useampanakin päivänä, Tämä ei ole vaarallista. Runsas nesteen nauttiminen estää verihyytymien syntyä ja auttaa huuhtomaan rakkoa. Ensimmäisen viikon aikana saattaa eturauhasen turvotuksen takia kehittyää virtsaumpi tai virtsa voi muuttua uudelleen veriseksi, Mikäli ei saa virtsattua tai virtsa on runsaan veristä, on syytä hakeutua terveyskeskukseen katetrointiva varten.

Noin 1-2 viikon kuluttua saattaa ilmaantua tiehntynyttä virtsaamistarvetta , polttavaa tunnetta virtsatessa, virtsapakon tunnetta ja virtsaamisen aloittaminen ja virtsasuihku saattavat heikentyä. Nämä oireet johtuvat sätelyn virtsaputkea ärsyttävästä ja turvottavasta vaikutuksesta. Oireilua lievittävät kipu- ja tulehduslääkkeet. Runsas juominen voi myös auttaa. Virtsaamisoireet ovat hankilimmillaan noin kuukauden kuluttua ja alkavat sitten lieventyä. Sädehoito aiheuttaa vähäisen virtsarakonsyövän ja peräsuolisyövän riskin lisääntymisen, Joskus sädehoito voi vaurioittaa virtsarakon limakalvoa siinä määrin, että kehittyy ns, kutistusrakko, jolloin virtsarakko ei enää kykene varastoimaa virtsaa.

Säteily saattaa aiheutta ärsytystä myös peräsuolen etuosaan, Muutamalle potilallee sadata saattaa kehittyä 1-2 vuoden kuluessa virtsaputken osittaista ahtautumista ja/tai peräsuolen limakalvon haavauma, joka oireilee verentihkuna ulosteen mukana, Tähystystoimenpide saattaa tällöin olla aiheellinen. Sädehoito voi aiheuttaa erektin heikkoutta tai pysyvän inpotenssin.

Ulkoinen sädehoito alkaa yleensä 3-5 viikkoa HDR-brakyterapian jälkeen,

Lähetin uudet magneettikuvat jälleen Bulgariaan Sofian kahteen sairaalaan syöpälääkärien lausunnolle. En ole vielä saanut vastauksia. Kävien eilen 17.1.2016 verikokeissa ja sydänfilmissä Kalajoen terveyskeskuksessa. Maanantaina 25.1.2016 menen OYKS:n lääkärin vastaanotolle ja katsomme tilannetta yhdessä.

Minusta otettiin OYKS.ssa 23.12.2015 mageenttikuvat. Lähetin kopiot kahteen ulkomaalaiseen sairaalaan, joista nyt 20.1.2016 olen saanut tiedon, ettei ole syöpää. Nyt olen hiukan ihmeissäni. Tiedostan sen, että Frimagan pistoshoito on tehokas. Mielestäni lääkärt Suomessa eivät usko, että olen ruokavalioni avulla kyennyt hävittämään syöpäsolut. Nähtävästi OYKS:n lääkärit haluavat varmistaa asian eturauhasen sisäisellä sädehoidolla eli HDR.bräkyterapialla.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti